Artyčok je velmi zajímavá trvalka s pozitivními účinky na játra a ledviny. Uplatnění nalézá při poruchách trávení a při mnoha dalších zdravotních neduzích.
Výskyt: artyčoku se daří v teplejších oblastech, neboť se řadí mezi teplomilné byliny. Oblastí jeho původu je Středomoří. V rámci Evropy tedy prosperuje především na jihu kontinentu.
Popis a účinné látky: jedná se o trvalku s lodyhou dorůstající až do výšky 1,5 metru. Řazena je do čeledi hvězdicovitých, kam patří např. i pelyněk černobýl nebo ostropestřec. Má velké a široce vejčité listy. Plodem je nažka. Z hlediska účinných látek musíme zmínit zejména cynarin, obsahuje ale také flavonoidy, vlákninu, třísloviny, vitamíny A a B, enzymy či organické kyseliny a soli.
Užitečné části: z artyčoku využívány zejména listy, které jsou sbírány během květu (v červenci a srpnu). Uplatnění ovšem nalézají i květní lůžka, a to v kuchyni.
Artyčok jako pomoc při potížích s játry a ledvinami
Výše jsme zmínili účinnou látku cynarin, která je z hlediska farmacie zdaleka nejdůležitější. Jde o derivát organické kyseliny kávové, jenž má pozitivní účinky na játra a ledviny, neboť dokáže povzbudit produkci žluče a moči. Artyčok nalézá uplatnění při poruchách trávení, při zánětech žlučníku, který je uložen na spodině jater, a pomáhá i při onemocnění ledvin. Všechny tyto účinky jsou přitom již drahně let doloženy vědeckým výzkumem a testováním.
Farmaceutické využití je ovšem o něco širší. V kombinaci s dalšími bylinkami jej lze použít k celkové detoxikaci organismu. Díky tomu, že dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, může pomoci i diabetikům. Navíc snižuje cholesterol a můžete si jej připravit i při artritidě a revmatismu. Listy se obvykle přimíchají do směsi a následně vzniká bylinný čaj. Vzhledem k tomu, že je artyčok kardový velice hořké chuti, je často užíván společně s dalšími bylinami, což platí i pro artyčokový aperitiv.
Použití v kuchyni
V kuchyni jsou používána zelená květní lůžka artyčoku s hořkosladkou chutí, ze kterých je možné připravit řadu pokrmů, jež chutnají zajímavě a zároveň jsou zdravé. Artyčoky lze jednoduše uvařit v osolené vodě, ale také zapéct v troubě anebo polévat rozmanitými druhy omáček. Společně s rajčaty je navíc můžete použít na těstoviny, případně obalit a usmažit. Tato zelenina je na evropském kontinentu oblíbená především na jihu, takže je běžnou součástí španělské, italské či řecké kuchyně.
Musíme doplnit, že příprava artyčoku není úplně nejsnazší. V prvé řadě se musíte zbavit dužnatých listenů, které se vyskytují na květních lůžcích, což může být vzhledem k jejich tuhosti a ostrosti poněkud problematické. Zbavit byste se navíc měli i nepoživatelného chlupatého středu. Vzhledem k tomu, že jednotlivé části bylinky při řezání dosti rychle černají, vhodné je s ní pracovat rychle.
Pěstování artyčoku kardového
Ačkoli artyčoku kardovému naše podnebí příliš nepřeje, lze jej pěstovat. V zimních měsících nicméně musíte jeho kořeny dostatečně zakrýt (nadzemní část v průběhu podzimu zasychá), a to ideálně nějakou vzdušnou izolační vrstvou. Bylince v každém případě vyhovují lehčí, vlhké a humózní půdy. Především v průběhu vegetace potřebuje pravidelnou zálivku, které by měla být vydatná, a to hlavně v průběhu horkých letních měsíců, při nichž mohou panovat dlouhodobá sucha.
Fotogalerie:
Napište komentář