Ananas (ananasovník chocholatý): výtečné ovoce, kterým podpoříte své zdraví

Latinský název: Ananas comosus

Tropické ovoce Ananas
Čerstvý ananas

Ananas je tropické ovoce, které obvykle chutná a dětem i dospělým. Jeho konzumací navíc něco uděláte pro své zdraví, neboť enzym bromelin a další látky působí kladně na naše zdraví.

Výskyt: ananasovník chocholatý, který plodí známé tropické ovoce, původně pochází z Jižní Ameriky, kde byl i domestikován. V současné době se nicméně pěstuje prakticky po celém světě, a to v tropech a dalších teplejších oblastech.

Popis a účinné látky: tato rostlina je odborníky řazena do čeledi broméliovité, dorůstá do výšky 120 cm a její charakteristickou vlastností jsou nejen poměrně specifické plody, ale také listy v přízemní růžici. Ananas je v každém případě velmi chutný, méně už se ale ví, že se zároveň jedná o velmi zdravé ovoce. Pokud jej tedy prozatím nepoužíváte, můžete to v nejbližší době změnit. Ačkoli je totiž tvořen zejména z vody, obsahuje také velké množství účinných látek. Konkrétně jde o různé vitamíny, a to ze skupin A, B nebo C, dále o minerální látky jako železo, vápník či draslík a zmínit musíme i enzym bromelin.

Užitečné části: využívány jsou především plody.

Léčivé účinky ananasu

Výše zmíněný enzym bromelin odbourává bílkoviny. Díky tomu pochopitelně pomáhá trávení. Konzumace ananasu se také doporučuje při trávicích potížích, a to včetně průjmů. Bromelin rovněž chrání střeva a má protizánětlivé účinky, takže zmírňuje bolesti, otoky a umí pomoci se zacelením ran po zraněních či operacích. Jedná se tedy o zajímavou účinnou látku, která nám může pomoci s mnoha nepříjemnými potížemi. Navíc je jejich výčet ještě širší.

Pravidelný přísun bromelinu je důležitý i jako kvalitní prevence proti různým srdečním onemocněním, a to díky schopnosti zlepšovat prokrvování či rozpouštět krevní sraženiny. Zmínit navíc musíme také protirakovinné působení, které již dokonce bylo vědecky prokázáno. Ananas má kladný vliv i na slinivku břišní, ale také na vlasy, nehty či pokožku, když např. umí pomoci se zesvětlováním pigmentových skvrn. Pití ananasové šťávy se doporučuje rovněž při různých typech diet a mluví se i o jeho afrodiziakálních účincích.

Nezapomeňte: určitě byste měli konzumovat pouze zralý ananas, neboť nezralé plody obsahují větší množství kyselin. Ty působí negativně na zubní sklovinu i na žaludek, který mohou podráždit. U někoho navíc toto ovoce může způsobit podráždění pokožky a obecně není doporučováno v období těhotenství.

Využití v kuchyni

Ananas samozřejmě můžete konzumovat v syrovém stavu, stačí jej pouze zbavit šupinovité kůry. Díky jeho vodnatosti a sladké chuti je přitom vynikající v horkých letních měsících, kdy přijde jistě vhod i ananasová šťáva. Z tohoto ovoce si nicméně lze také připravit džem či kompot. Navíc se může stát součástí různých salátů, případně sladkých jídel. Ananas je možné rovněž opéct či grilovat, případně jej učinit součástí špízu. A doplňme, že vynikající je rovněž sušený. Možností tedy máte opravdu mnoho, stačí pouze skočit do obchodu.

Pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli, máme pro vás recept na grilovaný ananas. V létě si můžete na zahradě jednoduše připravit tuto pochoutku, ačkoli by se mohlo zdát, že se ovoce na gril příliš nehodí. Jenže opak je pravdou. Každopádně vám bude stačit jeden ananas, který oloupete a omyjete. Dále nakrájíte na kolečka, potřete medem a necháte zhruba hodinu odležet, přičemž občas otočíte. Pak už jen dáte na gril, necháte grilovat cca 5 minut na jedné straně a poté na stejnou dobu otočíte.

Pěstování ananasovníku chocholatého

Anasovník chocholatý vytváří semena ojediněle, takže se množí pouze vegetativně listovými růžicemi. Tato původem tropická bylina pochopitelně vyžaduje teplo, a to nejen v ovzduší, ale také v půdě. Důležité je také dostatečné množství srážek a slunce. Pokud je rostlina pěstována ve stínu, nevytváří plody, takže jsou opravdu podstatná slunná stanoviště, bez nichž se ovoce neobjeví. Co se týče půdy, ta by neměla být vápnitá, jinak nijak zásadní nároky na zeminu nemá.

Tip na závěr: pokud chcete ochutnat něco poměrně netradičního, můžete vyzkoušet ananasový meloun.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*