Ořechy jsou zdroje mnoha účinných látek. Pokud si tedy podle našeho receptu připravíte ořechový likér ze zelených ořechů, kterému se říká také ořechovice, budete mít doma neustále po ruce chutný prostředek, jenž vám může pomoci pročistit žaludek, játra a krev a kladně působí i na střeva.
Připravíme si:
- zelené (nezralé) ořechy
- skořice
- hřebíček
- jalovec
- badyán
- slivovice či vodka
- 0,5 kg cukru (nebo med)
Fáze 1: Natrhané zelené ořechy omyjeme, osušíme a nakrájíme. Přidáme skořici, pár hřebíčků, kuličky jalovce a badyán. Zalijeme slivovicí (nebo jiným alkoholem, např. vodkou), aby byly ořechy zcela ponořené.
Fáze 2: Necháme macerovat na světle a po osmi týdnech slijeme. Přidáme svařenou vodu s cukrem (0,5 l vody a 0,5 kg cukru, případně med – ten ale nevaříme) a uchováváme v chladu. Zředíme vždy podle chuti, přibližně 1 litr macerátu a 0,5 l svařené vody s cukrem. Výsledný likér (ořechovice) má tmavě hnědou barvu.
Použití: Lze užívat i preventivně jednu štamprli denně.
Napište komentář