Vaříme na mateřské levně a zdravě. Tipy pro úsporu času i peněz

Rodičovská dovolená nemá jen světlé stránky. Jakmile začne na účet chodit místo platu rodičovský příspěvek, celkový příjem rodiny se často znatelně sníží. Proto je nutné při otáčení se v kuchyni přemýšlet i nad úsporností během vaření. V dnešním článku najdete tipy pro úspornou přípravu jídel, jež zachutnají i malým strávníkům.

Vaříme na mateřské levně a zdravě. Tipy pro úsporu času i peněz
Foto: David Veksler, Unsplash

Zdravé a čerstvé nemusí být drahé

Vyjít jen z jednoho platu a rodičovského příspěvku (a leckdy tudíž i z menšího množství peněz) může být nesnadné. Záleží však na tom, za co peníze utratíte. Jakých zásad byste se měli v obchodě držet?

  • Choďte do obchodu se sepsaným seznamem a najedení, ať nekupujete nic, co nepotřebujete.
  • Nekupujte polotovary – platíte za práci někoho jiného a mnohdy i za zbytečné a nezdravé náhražky, které neprospívají zdraví dětí ani dospělých.
  • Maso je celkem drahé, můžete ho však nahradit luštěninami, vejci nebo vegetariánskými alternativami. Vyzkoušejte nové recepty a nelpěte na každodenní „flákotě“.
  • Sledujte slevové akce a využívejte benefitní programy (věrnostní karty apod.).
  • Při výhodné ceně trvanlivých potravin jich můžete si jich můžete udělat přiměřenou zásobu. Pokud máte velký mrazák, lze takto nakupovat i maso a další čerstvé zboží.
  • Během sezóny využijte zlevněné zeleniny a ovoce – zavařte si domácí pyré, kompoty, zeleninové omáčky, připravte si zeleninové a ovocné kostičky do mrazáku (do buchet či do polévek) a vytvářejte další vlastní zdravé polotovary.
  • Jídlo z ledničky nevyhazujte, do koše s ním poletí i vaše zbytečně utracené peníze. Hlídejte data spotřeby a naučte se využívat téměř prošlé výrobky: jogurt do lívanců, uzeninu do zapečených brambor, zeleninu spotřebujte do leča či omáčky, ovoce do smoothie, tvrdnoucí pečivo do nádivky nebo žemlovky apod.

Nad nákupem přemýšlejte dopředu

Ideální je, pokud si předem sepíšete týdenní jídelníček. Snažte se vymyslet, jak zpracovat vše beze zbytku. Skvělým příkladem je kuře – koupíte-li prsa a stehna zvlášť, zaplatíte více než za drůbež v celku. Naporcujte si maso sami a ze skeletu udělejte vývar. Na ten můžete použít i slupky z omyté zeleniny a budete mít polévku skoro zadarmo. Podobně postupujte i v případě, že vám zbyde příloha od hlavního jídla. Z rýže udělejte třeba nákyp, z brambor šišky či selskou omeletu, knedlíky připravte s vajíčkem apod.

Chovejte se úsporně také při vaření

Nezapomeňte, že jídelníček a nákup jsou jen jednou částí hospodárného chování v kuchyni. Při vaření používejte pokličku, která sníží dobu ohřevu. Využívejte zbytkové teplo plotýnek a rozehřátou troubu k ohřátí či upečení dalších pokrmů. Vařte v tlakovém hrnci (potřebuje až o 70 % méně energie), a jestliže máte v určitém čase nižší tarif za elektřinu („noční proud“), využijte časové okno k levnějšímu kuchtění. Úspora se díky tomu projeví nejen na účtu v obchodě, ale i na ročním vyúčtování energií.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*