Kaštany mají skvělé léčivé účinky, o kterých mnoho lidí vůbec netuší. Připravit si z nich přitom lze několik přípravků, mezi něž patří i kaštanové mazání. To lze využít při potížích s křečovými žilami či artritidou, ale uplatnění může nalézt i při podvrtnutí, bolesti šlach, vazů, svalů a kloubů nebo dokonce při revmatismu.
Připravíme si:
- 20 kaštanů
- alpa nebo 40% vodka
- 3 sáčky želatiny
- 2 lžičky levandulového a rozmarýnového esenciálního oleje
- 1 lžička kafrového oleje
Fáze 1: Dvacet kaštanů omyjete a nakrájíte nadrobno. Vložíte do uzavíratelné sklenice a zalijete alpou nebo alkoholem (40% vodkou). Necháte louhovat jeden měsíc, přičemž je vhodné každý den sklenici protřepat.
Fáze 2: Po měsíci tekutinu přecedíte. Vzniklou kaštanovou tinkturu můžete přímo natírat postižená místa, případně ji použijte jako základ pro výrobu masti.
Fáze 3: Tři sáčky želatiny uvaříte dle návodu na obalu. Když želatina zhoustne, necháte mírně zchladnout. Přidáte 150 ml kaštanové tinktury a 2 lžičky levandulového a rozmarýnového esenciální oleje. Dále přidáte 1 lžičku kafrového oleje. Vše důkladně promícháte ručním elektrickým šlehačem či metlou, až vznikne homogenní gel.
Fáze 4: Gel naberete do sterilní, uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Takto vyrobené domácí kaštanové mazání vydrží při uskladnění v chladničce zhruba tři měsíce.
Napište komentář