Červené šípky jsou složeným souplodím nažek z růže šípkové, tedy z rostliny, která roste téměř na všech kontinentech. Obsahují přitom mnoho vitamínů, minerálů a dalších účinných látek. Díky tomu mohou pomoci posílit imunitu, kladně působí na trávení, při nemocech ledvin a močového ústrojí, pozitivní vliv mají na dýchací cesty a mohou účinkovat při infekcích a nachlazení. Připravit si z nich navíc snadno můžete lahodný šípkový sirup.
Připravíme si:
- 1 kg šípků
- 1,5 l vody
- cukr
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 5 lžic medu
Fáze 1: 1 kg omytých, osušených, tvrdých šípků (někdo používá přemrzlé šípky) rozmixujete nebo rozdrtíte a zalijete 1,5 l vody a necháte v lednici macerovat 24 hodin.
Fáze 2: Druhý den zahřejete, ale nevařte, abyste nezlikvidovali všechny účinné látky, a pořádně přecedíte přes plátýnko (můžete si pomoci ručním lisem na vařené brambory). Vmícháte cukr, a to v optimálním množství podle množství tekutiny v poměru 1díl šťávy – 1/2 dílu cukru (použít lze třtinový i bílý). Vmícháte šťávu z 1 pomeranče a 1 citronu a 5 lžic medu a pořádně rozmícháte, až se všechno rozpustí. Vysoký obsah cukru by měl tekutinu konzervovat, přesto ho raději skladujte v ledničce.
Fáze 3: Pokud sirup opatrně zahřejete (nevařit), nalijete do horkých čistých sklenic a ihned zavíčkujete, otočíte dnem vzhůru (položíte), prodloužíte tím jeho dobu trvanlivosti.
Použití: Používejte buď do vody, jako sirup, na lžičku nebo na slazení čaje (ale ne do horkého). Před použitím sirup protřepete. Po otevření musíte uchovávat v chladu. Šípkový sirup je chuťově opravdu lahodný.
Napište komentář