Rýmovník je rostlina, která pomáhá při rýmě a nachlazení, bolestech hlavy, kašli, zánětech průdušek a dokonce i při horečce. Z této bylinky si můžete sami doma vyrobit různé účinné přípravky. V minulosti už jsme vám přinesli recept na rýmovníkový sirup za studena, na následujících řádcích se proto zaměříme na sirup z rýmovníku za tepla.
Připravíme si:
- 30 lístků rýmovníku
- 1 l horké vody
- 2 citrusové plody
- ¾ kg cukru
Fáze 1: 30 lístků rýmovníku nakrájíte a zalijete 1 litrem horké vody. Pak přidáte 2 citrony (pomeranče nebo limetky – dle chuti) nakrájené na kolečka (pokud nemáte bio, okrájejte slupku a semínka vyjměte), přikryjte a nechte 24 hodin macerovat.
Fáze 2: Vše scedíte přes plátýnko do širšího kastrolu a v získané tekutině necháte rozpustit ¾ kg cukru (třtinového nebo bílého). Vše na mírném plameni za občasného míchání necháte zahřát (přibližně na 80 °C) a mírně zredukovat.
Fáze 3: Horký rýmovníkový sirup naplníte do horkých suchých sklenic, zavíčkujete a necháte chvíli otočené dnem vzhůru.
Použití: Sirup z rýmovníku má velmi lahodnou chuť. Můžete si jej přidat do čaje, vody nebo dát jen tak na lžičku. Sirup raději uchovávejte po otevření v chladu.
Napište komentář