Tymián neboli mateřídouška obecná patří mezi rostliny, které jsou hojně využívány jako koření v kuchyni. Zároveň se ale jedná o léčivou rostlinu, jež je považována za velmi účinné přírodní antiseptikum. Pozitivně ale působí i při mnoha dalších neduzích. Připravit si z něj přitom např. můžete účinný tymiánový sirup, a to třeba dle našeho návodu.
Připravíme si:
- tymián
- 1,5 kg cukru
- 4 citróny či 2 lžíce kyseliny citrónové
Fáze 1: Omytý tymián nahrubo nasekáme keramickým nožem a necháme vylouhovat v převařené, vychladlé vodě 24 až 48hodin tak, aby byly bylinky ponořené.
Fáze 2: Po macerování vše scedíte a bylinky přes plátýnko vymačkáte. Přidáte 1,5 kg cukru (třtinový nebo bílý – můžete zkusit i méně) na 2 litry bylinkového výluhu a 4 citróny (nebo 2 lžíce kyseliny citrónové). Pak necháte tři minuty zahřívat při maximální teplotě 60 °C.
Fáze 3: Horkým sirupem naplníte horké čisté sklenice, hned uzavřete a otočte, aby chytlo víčko.
Použití: Tymiánový sirup můžete užívat preventivně 1 lžíci denně dospělí či děti, nebo ho používat k dochucení čaje. Při kašli užívejte lžíci 3–5× denně, což opět platí pro děti i dospělé. Po otevření uchovávejte v chladu, před použitím protřepejte. Sirup si nechejte před užitím na lžičce oteplit.
Napište komentář