Temnoplodec (arónie) vytváří plody, které patří mezi superpotraviny

Latinský název: Aronia

Plody arónie (zdroj: Samphotostock.cz)

Temnoplodec neboli arónie je rostlina, jejíž plody jsou řazeny mezi tzv. superpotraviny. Kladně totiž působí na mnoho zdravotních neduhů.

Výskyt: temnoplodec původně pochází ze Severní Ameriky. V Evropě se pěstuje až od počátku 18. století. Dnes se ovšem jedná o dosti známou rostlinu.

Popis a účinné látky: arónie je keř či strom, který existuje ve třech druzích a řazen je do čeledi růžovitých. Listy jsou jednoduché, střídavé, celokrajné a mají vroubkované okraje. Květy jsou především bílé a tvoří chocholičnaté květenství. Plody je možné označit za menší malvice, které obsahují vitamíny (B, C, E nebo P), minerály (jód), kyselinu nikotinovou, flavonoidy anebo pektin.

Užitečné části: využívány jsou právě plody, kterým se často říká také „černé jeřabiny“.

Léčivé účinky arónie

Černé jeřabiny jsou známy pro své léčivé účinky. Kladný vliv mají např. na kardiovaskulární soustavu, když zlepšují pružnost, propustnost a pevnost cévních stěn, regulují krevní tlak, pozitivně působí na krevní oběh a v neposlední řadě snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Navíc je lze vyzkoušet i při ateroskleróze, což je kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek.

Temnoplodec je nicméně doporučován i pro další blahodárné účinky. Pozitivně působí také při diabetu (cukrovce), protože obsahuje sladidlo vhodné pro diabetiky (sorbit). Podle některých informací účinkuje i proti skleróze a některé výzkumy jej dávají do souvislosti s působením proti rakovině tlustého střeva. Rozhodně se tedy jedná o zajímavou kuchyňskou ingredienci.

Plody arónie v kuchyni

Dané plody milují především ptáci, ale konzumovat je mohou i lidé. Na druhou stranu mají trpkou chuť. Té se lze zbavit přidáním cukru, po čemž připomínají borůvky, případně je lze rozmačkat s medem. Plody je možné konzumovat čerstvé, sušené či zavařené. Vyrobit si z nich můžete marmeládu, džem, kompot, šťávu, sirup, likér či víno a přidat je lze i do rozmanitých moučníků.

Pokud byste chtěli černé jeřabiny vyzkoušet kvůli jejich kladným účinkům na lidské zdraví, připravit si můžete čaj z arónie. K jeho přípravě ovšem nebudete potřebovat plody, ale listy. Jejich polévkovou lžíci zalijete zhruba 250 mililitry vroucí vody a následně necháte pět minut louhovat. Pak už jen scedíte. Na rozdíl od plodů ovšem listy v obchodech zřejmě neseženete, takže si je musíte natrhat v přírodě, případně si danou rostlinu vypěstovat…

Temnoplodec a pěstování

Temnoplodec je rostlina, jejíž sazenice je vhodné vysadit na jaře či na podzim, a to v době, kdy není země promrzlá. V každém případě je mrazuvzdorný a roste velmi rychle. K tomu ovšem potřebuje dostatek světla, takže optimální jsou slunná stanoviště. Arónie není náročná na půdu, nicméně jí vyhovuje humózní zemina, která bude vlhká až mírně promočená. Pak se jí bude dařit velmi dobře.

Tip na závěr: do čeledi růžovitých jsou řazeny i další rostliny, jejichž plody jsou černým jeřabinám dosti podobné. Jedná se např. o jeřáb ptačí, ale také o ostružiník křovitý nebo ostružiník maliník. Mezi příbuzné plody tedy patří jeřabiny, ostružiny a maliny.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*