Máta peprná má poměrně výraznou chuť, takže není divu, že jeden z lidových názvů zní „pepřová máta“. V kuchyni se tato bylinka, respektive její listy používají k dochucování omáček, salátů a někdy bývají využívány i při přípravě různých druhů masa a zeleniny. Máta ovšem nachází uplatnění i při výrobě celé řady nápojů, například osvěžující domácí limonády nebo k výrobě Mojita.
Nyní se zaměříme na výrobu mátového sirupu.
Připravíme si:
- 40 stonků máty
- 2 litry vody
- 1,5 kg třtinového cukru
- 4 citrony
Fáze 1: 40 stonků máty nahrubo nasekáme keramickým nožem a necháme vylouhovat v převařené, vychladlé vodě (2 litry) 24hodin.
Fáze 2: Po macerování jsme vše scedili a bylinky přes plátýnko vymačkali. Přidali jsme 1,5 kg cukru (třtinový nebo bílý – můžete i méně) a 4 citrony (nebo 2 lžíce kyseliny citrónové), a 3 minuty zahřívali na max. 60C.
Fáze 3: Sirup jsme plnili horký do horkých čistých sklenic a hned uzavřeli, aby chytlo víčko. Ze sirupu si můžete udělat domácí limonádu, nebo mojito, přidáním limetky (i šťávy), ledu, bílého rumu a minerálky. Sirupem si můžete dochutit i čaj.
Napište komentář