Mateřídouška obecná neboli tymián je známou léčivkou, a to především díky přítomnosti vysokého množství silic. Navíc jde o oblíbené koření.
Výskyt: původní domovinou mateřídoušky byla oblast Středomoří. Z té se ovšem začala šířit, a tak se již v průběhu středověku dostala do střední Evropy. Psala o ní ostatně tehdejší německá mystička a lékařka Hildegrda z Bingenu. Běžně tedy roste i u nás, ale jelikož potřebuje k přežití slunečné počasí, v průběhu chladných měsíců musí být chráněna.
Popis a účinné látky: tento polokeř z čeledi hluchavkovitých obvykle dorůstá do výšky 30 cm, ale může být i vyšší. Má přitom dřevnatou lodyhu a drobnější listy. Jeho květy jsou krásně fialové a doba květu se pohybuje od května do září. Plodem jsou vejcovité tvrdky. Z účinných látek jmenujme silice, flavony, flavonoidy, hořčiny, třísloviny či triterpenické a aromatické kyseliny.
Užitečné části: sbírána je nať.
Mateřídouška obecná a léčivé účinky
Mateřídouška obecná je známou léčivkou, a to především díky přítomnosti vysokého množství silic. Tím se ostatně podobá i jiným rostlinám z čeledi hluchavkovitých jako např. rozmarýnu. Jedná se přitom o velmi účinné antiseptikum. Tymián se doporučuje při zažívacích obtížích, vhodný je tedy např. při průjmech či nadýmání, ale rovněž při zánětech. Pozitivně působí také v průběhu onemocnění horních cest dýchacích a můžete jej vyzkoušet i v případě, trápí-li vás nachlazení, kašel nebo bolest v krku.
Nelze nezmínit ani další kladné účinky. Používat ho je totiž možné i při nevolnostech, bolestech hlavy i při potížích se spánkem. Dále stimuluje krevní oběh a jedná se o účinnou zbraň proti problémům s močovými cestami. Při inhalaci navíc dokáže účinně dezinfikovat plíce. Mateřídoušku je možné používat i jako kloktadlo a existuje také pestré zevní využití. Velmi dobře totiž působí při onemocnění pokožky, svalů a kloubů, při revmatismu a dokáže rovněž regenerovat buňky pleti. Není tedy náhoda, že bývá součástí mnoha bylinných krémů a pleťových vod.
Tip: ačkoli si můžete z tymiánu připravit čaj a další přípravky (viz níže), tuto rostlinu není vhodné konzumovat ve vyšších dávkách. K vnitřnímu použití se proto obecně doporučuje spíše ve formě koření.
Kuchyňské využití tymiánu
Tymián je velmi rozšířené koření, a to zejména v oblasti svého původu, tedy ve Středomoří. Hojně využíván je ovšem také v našich končinách. Vzhledem k silnému aroma byste to s ním ale neměli přehánět. Přesto se hodí k řadě pokrmů. Dá se použít v kombinaci prakticky se všemi druhy masa, ryb i zeleniny, ale uplatnění nalézá i při přípravě různých salátů, zálivek, omáček či polévek. A běžně se nachází také v paštikách či marinádách.
Z mateřídoušky si můžete připravit rovněž spoustu léčivých přípravků, a to jednoduše podle našich receptů. Pokud vás kupříkladu trápí kašel, účinným řešením se může stát tymiánový čaj. Stačí dát do konvičky čerstvou nebo sušenou nať, zalít ji vařící vodou (na jednu lžičku jeden šálek vody), nechat pět minut louhovat a scedit. S kašlem vám navíc může pomoci i sirup. Vyrobit si lze rovněž mast, která pomáhá (nejen) při chřipce a nachlazení, případně olej účinný při bolavých svalech a kloubech.
Pěstování mateřídoušky obecné
Mateřídouška se dá pěstovat velmi jednoduše, přičemž při růstu tvoří tzv. polštáře, které jsou především v průběhu letních měsíců bohatě obsypány květy. Rostlině nejvíce vyhovují slunná stanoviště a rozhodně ji nebudou vadit sucha. Růst přitom vydrží několik let, přičemž je silně aromatická, takže ji na zahrádce vždy ucítíte. Pěstovat ji můžete na skalkách nebo suchých zídkách.
Mateřídoušku obecnou je navíc možné zasadit i do truhlíku na balkoně, případně do květináče doma na okně. Rostlinu si můžete na jaře a na podzim namnožit dělením trsů, ale množit ji lze rovněž semeny, která se dají koupit v mnoha obchodech. Pěstovat ji tedy lze jednoduše také v bytech, takže můžete mít vždy po ruce čerstvé koření, aniž byste museli mít zahradu.
Fotogalerie:
Napište komentář