Kokoška pastuší tobolka je známá především tím, že má schopnost zastavovat či snižovat vnější a vnitřní krvácení. Z tohoto důvodu byla v minulosti hojně využívána, ale v případně nouze ji lze použít i dnes. Kokošku pastuší tobolku je samozřejmě možné užívat i vnitřně.
V tomto receptu se zaměříme na výrobu domácí tinktury z kokošky pastuší tobolky.
Připravíme si:
- čerstvou kokošku pastuší tobolku (stonky, listy, květy i šešulky)
- režná nebo ovocná pálenka
Fáze 1: Čerstvou kokošku pastuší tobolku, tj. stonky, listy a květy i s šešulkami, nakrájíme nadrobno a volně naplníme až po hrdlo láhev, vše zalijeme 38-40% režnou nebo ovocnou pálenkou (bylinky musí být ponořené).
Fáze 2: Necháme stát 14 dní v teple, občas protřepeme.
Dávkování: U tinktur obecně platí dávkování 1 kapka tinktury na 1 kg hmotnosti člověka rozdělit do 3 denní dávek (60 kg člověk bude užívat 3×20 kapek denně).
Napište komentář