Zejména v zimních měsících nám s podporou imunity pomůže rakytník. Rakytník má navíc pozitivní vliv na zažívání. Klíčová je také podpora činnosti jater a slinivky, případně tvorby žluči a trávicích enzymů. Zároveň je důležitá i schopnost léčit žaludečních vředy. Doplňme ještě zlepšenou peristaltiku střev a kladné působení při vzniku hemeroidů.
I proto vám přinášíme domácí recept na rakytníkový sirup za studena.
Připravíme si:
- bobulky rakytníku
- třtinový cukr (nebo normální cukr)
- med
Fáze 1: Bobulky rakytníku odšťavníme (např. ve šnekovém odšťavňovači, nebo rozmixovat a propasírovat) a smícháme s třtinovým cukrem (nebo normálním) a medem. Doporučujeme poměr 1,5 l 100% šťávy z rakytníku, 500 g třtinového cukru a půl sklenice medu.
Fáze 2: Vše mícháme zastudena tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí.
Fáze 3: Sirup plníme do vysterilizovaných horkých sklenic, víčko jsme vypláchli slivovicí a kápli jsem slivovici i navrch sirupu (pod víčko), hned uzavřeme a po vychladnutí dáme do lednice.
V lednici sirup vydrží přibližně 3 měsíce. Užívá se buď na lžičku jako prevence, nebo si s ním můžete ochutit čaj, nebo jen s vodou, jako „mulťák“.
Napište komentář