Vitamín F: velmi důležitý pro kvalitu vlasů, nehtů a pokožky

Semínka obsahují vitamín F

Vitamín F (kyselina linolová či linolenová) sice nebývá zmiňován tak často jako další vitamíny, nicméně pro lidské zdraví je zcela nezbytný. Nutno říci, že vitamín F není klasický vitamín, ale ve skutečnosti tuk, dokonce esenciální tuk nezbytný pro lidský organismus. Na rozdíl od ostatních mastných kyselin, si ty esenciální tělo nedokáže vyrobit samo, takže je musíme získávat ze stravy. Proč se o ale jejich příjem vůbec zajímat? Jednoduše proto, že se podílejí na mnoha důležitých procesech v organismu.

Živočišné a rostlinné zdroje

Vitamín F musíme získávat ze stravy. Naštěstí se nachází v potravinách, z nichž jsou mnohé konzumovány zcela běžně. Jedná se např. o mořské živočichy a ryby (humr, losos či sleď), ale vyskytuje se spíše v rostlinné stravě. Bohatým zdrojem vitamínu F jsou kupříkladu různé rostlinné oleje či semínka (lněná, dýňová, slunečnicová či konopná). Vyskytuje se také v ořeších (především ve vlašských jádrech a mandlích), avokádu, sóji, obilných klíčcích či listové zelenině.

Doporučujeme: vitamín F je ničen teplem, takže by potraviny měly být tepelně neupravené. Doplňme, že se takto bere jídlo, které nebylo zahřáté nad 47 °C.

Funkce vitamínu F v lidském organismu

Velmi důležitou úlohou vitamínu F je vliv na tvorbu, funkci a regeneraci buněčných membrán. Podílí se tedy na tom, že tělo zůstává delší dobu biologicky mladé a vitální. Dále je podstatný pro stav vlasů a nehtů a za klíčový bývá označován i vzhledem ke zdravé pokožce. Problémy s kůži jsou často řešeny za pomoci různých krémů, ovšem to řeší následky, nikoli příčinu. Dostatečné množství esenciálních mastných kyselin ve stravě přitom dokáže právě takovým potížím předcházet.

Vitamín F pozitivně působí i na kardiovaskulární systém, protože pomáhá snižovat hladinu „zlého“ (LDL) cholesterolu, ovlivňuje srážení krve, brání kornatění tepen a chrání před zvýšeným krevním tlakem. Jedná se tedy o důležitou prevenci srdečních onemocnění. Navíc musíme doplnit, že podporuje obranyschopnost organismus (imunitu), podílí se na zdravém vývoji dětí, redukci nadváhy i ochraně proti mozkové mrtvici. V neposlední řadě rovněž ovlivňuje naši energii.

Nedostatek a přebytek

Při nedostatku vitamínu F může docházet k bolestem hlavy, problémům s pokožkou, poruchám metabolismu anebo k nižšímu tlaku krve. Na druhou stranu příliš vysoký příjem esenciálních mastných kyselin také není právě ideální. V těle se totiž začnou hromadit tuky, což má vliv na zvýšení hmotnosti i kvalitu kůže. Navíc dochází k oxidaci tuků a vzniku nezdravých volných radikálů. Proti těm ovšem efektivně působí jiné vitamíny, a to především vitamín E.

Sdílet příspěvek:

Jablečník obecný: tradiční léčivá bylinka

Herbář bylinek
24/06/2021 Petr Sivok 0
Jablečník obecný můžete použít k přípravě léčivého čaje nebo sirupu, různých bylinných tinktur, ale bývá přidáván také do bylinných vín. Výskyt: jablečník byl původně rozšířen ve Středomoří a Střední Asii, kde jej lidé využívali odedávna. Postupně [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*