Alergie mohou být velmi nebezpečné. Ačkoli existují různé přírodní léky, které vám mohou částečně pomoci, neměli byste očekávat zázraky. Vždy tedy raději vše konzultujte s odborníkem.
Prevencí proti alergiím
Alergie je nepřiměřenou reakcí imunity na určité látky z prostředí. Ačkoli mohou být některé projevy poměrně neškodné (např. rýma), v některých případech může nastat anafylaktický šok a dokonce i smrt. Toto riziko tedy nelze podceňovat. Na vině může být každopádně dědičnost, nicméně důležitá je rovněž prevence. Měli byste sledovat, co konzumujete, nutné je rovněž čisté domácí prostředí, stejně jako pravidelná fyzická aktivita na čerstvém vzduchu.
Přírodní léky na alergie
Alergické projevy můžete zmírnit posílení imunity, k čemuž je doporučována např. třezalka. Ovšem pozor! Právě tato rostlina může při dlouhodobém užívání způsobovat alergii. Raději se tedy v tomto ohledu zaměřte na jiné bylinky. Na mysli máme např. kopřivu dvoudomou, která obsahuje přírodní antihistaminika, takže pozitivně působí na alergie související s astmatem. Připravit si z ní přitom můžete např. špenát, ale třeba také zdravý kopřivový sirup.
Dalšími účinnými bylinkami mohou být puškvorec obecný či šiškaj bajkalský, které prý rovněž mají kladný vliv na tyto potíže. Pokud vás sužuje alergie na určitou potravinu, někdy bývá jako částečné řešení doporučována aloe vera. Vyzkoušet je však možné rovněž kořenovou zeleninu. Do souvislosti s kladným vlivem na alergie bývá dáván např. hadí mord španělský, který je navíc velmi vhodnou potravinou pro celiaky. Ani on sice nedovede, za zkoušku ale určitě stojí.
Potravinové alergie a intolerance
Mezi nejčastější alergeny patří určité složky pylových zrn, zvířecí srsti či plísní. Na tomto místě nás však budou zajímat potravinové alergie. Některé běžné kuchyňské ingredience totiž mohou být v tomto ohledu dosti problematická. Jedná se např. o mléko, vejce, maso, ryby anebo mořské plody (korýši či měkkýši). Z rostlinné stravy přinášejí určitá rizika pšenice, sója, (aktivní) droždí, arašídy, kešu ořechy, případně celer.
Navíc existují i potravinové intolerance, které nejsou tak nebezpečné a projevy nejsou tak zásadní jako u alergií, neboť neovlivňují imunitní systém. Způsobují však, že se člověk necítí úplně ve své kůži. Tělo takto vesměs reaguje na potraviny, které nejsou v přirozeném stavu, anebo je konzumuje někdo jiný, než bylo původně zamyšleno. Mezi problematické ingredience patří především mléčné výrobky, pšenice, kukuřice anebo sója. Jejich nadměrná konzumace se tedy nedoporučuje.
Napište komentář