Brusnice borůvka: účinná léčivka z lesů

Latinský název: Vaccinium myrtillus L.

Brusnice borůvka

Brusnice borůvka je rostlina hojně se vyskytující v českých lesích. Její plody (borůvky) jsou přitom nejen chutné, ale zároveň obsahují mnoho účinných látek.

Výskyt: jak je známo každému houbaři, brusnice borůvka tvoří větší porosty v lesích. V Evropě se přitom vyskytuje velmi hojně, ovšem s výjimkou jihu Starého kontinentu. Mimoto se s ní můžeme setkat v Asii a Severní Americe.

Popis a účinné látky: brusnice borůvka patří do čeledi vřesovcovitých a je vlastně nízkým keříkem. Listy jsou opadavé, střídavě uspořádané a mají krátké řapíky. Květy jsou stopkaté, mají zelenou korunu a zakrnělý kalich. Plodem je borůvka, která dozrává v průběhu letních měsíců. Obsahuje přitom celou řadu účinných látek. Jedná se např. o antioxidanty, třísloviny, vitamíny (A, B i C), flavonoidy nebo minerální látky (draslík, železo, hořčík, fosfor či síra).

Užitečné části: ačkoli jsou využívány především plody, obdobné účinky mají i listy, z nichž si lze připravit zdravý čaj, o jehož přípravě se rovněž dočtete níže.

Borůvky a blahodárné účinky

Borůvky patří mezi vůbec nejzdravější druhy ovoce. Díky vysokému obsahu antioxidantů působí jako ochrana před volnými radikály, bakteriemi a viry. Jsou tedy skvělým prostředkem ke zvýšení imunity (obranyschopnosti organismu). Říká se o nich, že dokážou prodloužit život, a to i po psychické stránce. Představují totiž poměrně účinnou ochranu před stařeckou demencí. Dále chrání sliznice a navíc pomáhají při jejich regeneraci. Využít je lze i při léčbě mnoha nemocí včetně angíny, bronchitidy či chřipky.

Borůvky působí pozitivně při respiračních onemocněních. Vzhledem k tomu, že podporují tvorbu dopaminu, mohou pomoci kuřákům, kteří se rozhodli zanechat svého zlozvyku. Konzumace borůvek je vhodná při zánětech, problémech s močovými cestami a střevních potížích. Navíc snižují vysokou hladinu cholesterolu a tuků v krvi, čímž se z nich stává vhodná potravina pro diabetiky. Možná vás překvapí, že borůvky zlepšují noční vidění a představují účinnou ochranu proti šerosleposti, jíž mohou i léčit. A dokonce se o nich mluví jako o vhodné prevenci některých druhů rakoviny.

Využití borůvek v kuchyni

Borůvky jsou samozřejmě výborné samotné, zároveň je ale můžete použít k přípravě mnoha lahodných pokrmů. Výtečné jsou např. borůvkové knedlíky či koláče, které jsou na našem území tradičním letním pokrmem, jež milují děti i dospělí.  Navíc se společně s dalšími druhy ovoce hodí i do různých ovocných salátů a připravit si z nich můžete rovněž lahodné lívance.  Chcete-li je konzumovat po celý rok, můžete si z nich vytvořit i džem anebo marmeládu.

Borůvky jsou stejně jako další druhy bobulového ovoce vynikajícím zdrojem jednoduchých sacharidů, které patří mezi přímo využitelné živiny. Jedná se přitom o vynikající zdroj energie pro sportovce. Pokud je tedy chcete využít před nebo po fyzické aktivitě, můžete si z nich připravit třeba výživné smoothie, které je vhodné i pro ranní start. K tomuto účelu si lze ostatně podle našeho receptu jednoduše připravit borůvkovo-banánové smoothie. Z borůvek si je také možné vytvořit různé nápoje. Pochutnat si tak můžete na čaji anebo limonádě.

  • Čaj z listů brusnice borůvky: dvě čajové lžičky usušených listů zalijete cca čtvrt litrem vroucí vody. Následně necháte odstát a slijete.
  • Borůvková limonáda: nejprve si připravíte litr vody. Borůvky omyjete a rozmixujete společně s třetinou vody, 60 ml bezového sirupu a šťávou z citronu. Poté dolijete zbytkem vody, promícháte a osladíte dle chuti. Na závěr přidáte led a výsledný nápoj můžete ozdobit několika čerstvými borůvkami. Jednoduše tak získáte zdravé osvěžení.

Brusnice borůvka a pěstování

Ačkoli brusnice borůvka roste zcela běžně v českých lesích, můžete si tento nízký keřík rovněž vypěstovat. Rostlině nejvíce vyhovuje kyselá půda (s pH pod 5,0), která bude vlhká a dobře propustná. Pěstovat ji ovšem lze i v čisté rašelině, jíž je vhodné přihnojovat (hnojiva by ovšem neměla obsahovat chlór, vápník ani dusík). Borůvky sice vyžadují slunné stanoviště, na druhou stranu se jim bude dařit i v polostínu. Rostliny je možné množit řízkováním.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*