Černá rýže je řazena mezi tzv. superpotraviny, neboť obsahuje mnoho účinných látek. Navíc ji můžete využít při přípravě výtečných pokrmů.
Rýže je jednou z nejstarších kulturních plodin a dnes patří celosvětově mezi nejrozšířenější potraviny, když podle některých odhadů pokrývá cca jednu pětinu kalorické spotřeby lidské populace. Vzhledem k tomu, že jsme v našich podmínkách dlouhodobě zvyklí na bílou rýži, často nám uniká, že existuje řada dalších druhů. To se ovšem v posledních desetiletích začíná měnit. Aktuálně je kupříkladu i v Česku stále známější rýže černá, která byla dokonce zařazena mezi tzv. superpotraviny. Proto jí pochopitelně musíme věnovat dostatečný prostor v samostatném článku.
Černá rýže a její účinky
Rýže byla původně domestikována v Číně, a to již před více než 10 tisíci lety. Proto nás nemůže překvapit, že i černá rýže patří ve východní Asii mezi rozšířenou potravinu a zároveň o nedílnou součást mnoha zdejších tradičních medicín. Obsahuje totiž mnoho účinných látek. Jmenovat musíme především vitamíny (např. vitamín E), stopové prvky, vlákninu, minerální látky (např. měď, zinek či železo), aminokyseliny a velké množství antioxidantů. Již z tohoto výčtu je patrné, že má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.
Vzhledem k výše uvedenému je patrné, že má černá rýže silné antioxidační účinky. To znamená, že její konzumace snižuje riziko vzniku mnoha srdečně-cévních chorob a zároveň některých druhů rakoviny. Navíc má velmi zajímavé protizánětlivé účinky. Příjem černé rýže také dokáže eliminovat vznik cukrovky a s její pomocí můžete bojovat i proti obezitě. Někdy se rovněž uvádí, že se jedná o účinný prostředek pro snižování cholesterolu a pozitivně působí i v případě alergií či astmatu. Pokud jste ji tedy v kuchyni doposud neměli, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Upozorňujeme: bílá rýže není přírodní, neboť byla zbavena klíčků a otrub. Není tedy celozrnná a neobsahuje tolik účinných látek. Navíc bývá silně zakyselující. To se ovšem netýká přírodních variant, tedy hnědé nebo právě černé rýže.
Kde si černou rýži pořídit a jak ji připravit?
Stále větší popularita černé rýže způsobuje, že je neustále dostupnější. Sehnat ji ostatně můžete v mnoha kamenných či internetových obchodech se zdravou výživou. Její využití je přitom takřka totožné jako u rýže bílé. Vhodná je tedy jako příloha, hodí se do salátů, stejně jako do směsí se zeleninou, ale jedná se také o výtečný základ pro sladké kaše. A příprava? Černou rýži propláchněte a vařte zhruba v jednom a půl násobku vody, a to delší dobu (cca půl hodiny až hodinu). Na druhou stranu budete mít po její konzumaci rychlejší pocit nasycení. Čas přípravy si navíc můžete zkrátit. Víte-li, že ji budete druhý den potřebovat, stačí ji přes noc namočit.
Pokud byste chtěli tip na nějaký zdravý recept s touto (super)potravinou, máme pro vás postup pro přípravu černé rýže s jarní cibulkou. Jak už jsme naznačili výše, rýži nechat namořenou přes noc a následně ji ještě uvařte do měkka. Až bude hotová, hrnek černé rýže smícháte s hrstí nakrájené jarní cibulky, nasekané petrželky, dvěma lžícemi pistácii, špetkou solí a jednou lžičkou olivového oleje. Tento pokrm je přitom vynikající jak teplý, tak studený, takže si jej bez problémů můžete nechat do druhého dne. Doplňme, že černá rýže má jemně ořechovou chuť, čímž připomíná přírodní a průmyslově neupravenou rýži hnědou.
Černá rýže jako „zakázaná rýže“
Černá rýže byla v dřívějších dobách často označována jako „zakázaná rýže“. Její pěstování je totiž poměrně dost složité, a tak byla v dřívějších dobách poměrně vzácná a běžní lidé ji prý dokonce nemohli vůbec konzumovat. Vyhrazena byla pouze pro čínského císaře a jeho rodinu. Dosti vzácnou přitom zůstala i poté, co se dostala do Evropy. V takové Itálii tak byla např. do 19. století rovněž vyhrazena pouze pro královské stoly. I proto dnes není tak známá, ačkoli právě to se začíná v posledních letech měnit, a to i na území České republiky.
Napište komentář