Propolis: včelí produkt, který ochraňuje včelí úly i lidské zdraví

Propolis: produkt, který ochraňuje včelí úly i lidské zdraví
Včelí med a propolis tinktura

Propolis je včelí produkt, který obsahuje mnoho účinných látek. Není tedy divu, že účinkuje vnitřně i zevně. V našem článku navíc najdete recepty, jak si připravit tinkturu či mast.

Propolis patří mezi včelí produkty, které tedy netvoří pouze med či vosk. Konkrétně se jedná o pryskyřičnou látku žlutohnědé barvy, jež příjemně voní. Suroviny k jeho tvorbě včely sbírají na rostlinách, které produkují pryskyřičné látky (především stálezelené dřeviny). Propolis přitom používají ke stavební činnosti, neboť díky němu opravují a zpevňují úl. Uplatnění ovšem nachází zejména jako ochranný materiál. Chrání totiž proti patogenům (např. bakteriím), takže je díky němu úl neustále perfektně čistý. Využíván je navíc i k desinfekci a mumifikaci usmrcených vetřelců.

Léčivé účinky propolisu

Jelikož propolis chrání včelí úl, jeho ochranné účinky se projevují i v případě lidského zdraví. O tomto efektu už ostatně věděli starověcí Egypťané, Řekové a Římané. Účinky propolisu přitom potvrzuje i moderní věda. Tato látka obsahuje celou řadu účinných složek, konkrétně pryskyřice, balzámy, vosky, éterické oleje a antioxidační látky. Propolis má navíc vnějšní i vnitřní uplatnění.

Propolis působí antimikrobiálně a protizánětlivě, přičemž jeho nejširší využití nachází v případě povrchových zranění. Může vám tedy pomoci s léčbou škrábanců, spálenin či oděrek, neboť urychluje jejich hojení. Uplatnění nachází také v případě kožních potíží, jako jsou akné, ekzémy nebo popraskaná pokožka. Ve formě tinktury ho můžete použít i v případě potíží s dutinou ústní, zejména pokud vás sužují problémy s afty anebo nemoci dásní.

Navíc účinkuje i proti infekcím a podporuje imunitní systém, čímž zvyšuje obranyschopnost organismu. Můžete jej proto vyzkoušet při různých onemocněních, zvláště těch lehčích a běžnějších, jako jsou chřipka a nachlazení. Navíc proti nim působí i preventivně. Někdy bývá doporučován také v případě trávicích potíží. Můžete jej např. vyzkoušet při střevních problémech a bolestech břicha. A mluví se dokonce o jeho protirakovinných účincích.

Upozorňujeme: tento včelí produkt může u některých lidí vyvolat alergické reakce. Kromě výše zmíněných látek totiž obsahuje také pyl. Ačkoli nemusí nutně vyvolat komplikace u všech, kteří trpí pylovou alergií, přesto byste měli být především v tomto případě při užívání obezřetní. Někdy se doporučuje udělat si na kůži 24hodinový test, a to ideálně na vnitřní straně předloktí. Pokud se neobjeví reakce, můžete jej používat.

Jak produkty si lze připravit?

K přípravě tinktury stačí smíchat jeden díl propolisu se dvěma díly ethanolu (96%). Tekutinu dáte do uzavřené nádoby a za občasného míchání necháte macerovat po dobu několika dní. Poté přefiltrujete a před použitím výsledný roztok zřeďte (např. etylalkoholem či vodou). Z propolisu si lze jednoduše vytvořit také mast. Připravenou tinkturu smícháte s vepřovým sádlem a zahřejete na 50 °C. Následně už jen mícháte, a to do té doby, než se odpaří veškerý etylalkohol.

Pokud nechcete používat vepřové sádlo, ať už z etických či dalších důvodů, můžete si mast připravit i jinak. Ve vodní lázni rozpustíte bílou či žlutou lékařskou vazelínu, do které přidáte (ideálně) panenský včelí vosk a kousky propolisu. Následně necháte směs zamrazit a poté nastrouháte. Nakonec necháte vše rozvařit a v posledním kroku dáte ztuhnout do lednice (lze tak ale učinit i při pokojové teplotě).

Kde propolis sehnat? Ačkoli si dnes lze bez problémů pořídit surový propolis, v různých kamenných i internetových obchodech (především v lékárnách) si můžete pořídit rovněž hotové tinktury, masti, roztoky anebo rozpustné tabletky.

Sdílet příspěvek:

Hřib kovář jako jedovatá houba? Chyba lávky!

Herbář hub
17/08/2021 Petr Sivok 1
Hřib kovář je některými lidmi považován za jedovatou či minimálně nejedlou houbu. Ačkoli to není úplný nesmysl, skutečnost je poněkud jiná. Výskyt: hřib kovář je u nás velmi rozšířený, neboť dobře snáší různé nadmořské výšky, [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*