Pelyněk estragon je bylinka, která je součástí oblíbeného provensálského koření. Navíc obsahuje
mnoho účinných látek, takže působí kladně na naše zdraví.
Výskyt: pelyněk estragon (také pelyněk kozalec) pochází ze střední a jihozápadní Asie. V současné době se pěstuje v Evropě i Asii, přičemž asi nejvíce je pěstován ve Francii. To zřejmě nepřekvapí, vzhledem k tomu, že se jedná o součást provensálského koření (Provence je historického území právě v „zemi galského kohouta“).
Popis a účinné látky: pelyněk estragon je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, která může být vysoká až 120 cm. Má přímou a rozvětvenou lodyhu, která je na bázi hnědavá a dřevnatá. Listy jsou úzké, kopinaté a přisedlé. Květy, které se objevují od června do září, mají bílošedou či zlatožlutou barvu a rostou v řídkých latách. Plodem jsou světlezelené nažky. Z účinných látek jmenujme antioxidanty, silice, vitamíny (především A a C) a minerální látky (jód, vápník, železo, draslík, hořčík či zinek).
Užitečné části: používány jsou především listy, často ale také stonky.
Léčivé účinky pelyňku estragonu
Pelyněk estragon lze užívat v čerstvé i sušené formě, ale nikdy ne ve velkém množství. Rostlina obsahuje antioxidanty a kladně působí na trávení, když jej podporuje a stimuluje chuť k jídlu. Působí ale pozitivně také proti nadýmání, stejně jako na žaludeční nevolnost a katar. Celkově ji lze vyzkoušet při jakýchkoli trávicích potížích. Tradičně se např. používala rovněž na střevní parazity, jako jsou škrkavky. Bylina také podporuje tvorbu žluči a působí mírně diureticky, tzn. močopudně.
Pelyněk estragon může kladně účinkovat i při mnoha dalších problémech. Tak například při dně a revmatismu, ale také při zánětech kloubů a bolestech zubů. Doporučován bývá rovněž pro podporu kardiovaskulárního systému, neboť pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Někdy se o pelyňku estragonu hovoří i v souvislosti s osvěžením dechu, měl by také pomáhat při nespavosti a v neposlední řadě může vyvolat menstruaci.
Pelyněk estragon jako koření v kuchyni
Listy pelyňku estragonu mají silně aromatickou vůni a chutnají slabě nahořkle, takže jako koření dodávají pokrmům pikantně trpkou chuť. Výše jsme zmínili, že je dnes rostlina pěstována zejména ve Francii. Je totiž součástí provensálského koření, které nachází uplatnění (nejen) v kořenění středomořských specialit. Pelyněk estragon se dále používá do nádivek, k drůbeži, pečeným a dušeným masům i k rybám. Hodí se rovněž do polévek, omáček, marinád i zeleninových salátů. Jedná se např. o nedílnou součást béarnské omáčky.
Jak už jsme naznačili výše, tato bylinka dovede osvěžit dech. Stačí snítku čerstvé rostlinky žvýkat. Jedná se vlastně o takovou přírodní žvýkačku. Kromě toho můžete tento druh pelyňku využít i při přípravě letních koktejlů, kterým dodá zajímavou vůní, ale uplatnění nachází také v likérech. Vyrobit si z něj např. můžete i estragonový ocet. Jak? Vložíte několik snítek do vinného či kvasného lihového octa, kde je necháte vylouhovat a následně vyjmete. Jde o zajímavě chutnající ochucovadlo.
Mohlo by vás zajímat: základem provensálského koření je rozmarýn, bazalka a tymián. Kromě estragonu do něj navíc často patří i majoránka, dobromysl, fenykl, oregano či saturejka.
Pěstování pelyňku estragonu
Pelyněk estragon se pěstuje na záhoně (sazenice se vysazují zhruba v polovině května), ale pěstovat ho lze i v květináči. Rostlině vyhovují především slunná stanoviště (prospívá jí teplo), poroste nicméně i v polostínu. Dařit se jí bude v dobře propustné a humózní půdě, která by měla být hlinitá. Důležitá je rovněž pravidelná zálivka. Pokud bude bylinka prosperovat, sklízet je možné až třikrát do roka. Přes zimu byste ale měli bylinku chránit, a to přikrytím listím anebo slámou.
Tip na závěr: výše jsou odkazy na články o pelyňku černobýlu a pelyňku pravém. Na našich stránkách se nicméně můžete dočíst rovněž o pelyňku ročním a pelyňku brotanu. Všechny tyto rostliny se rovněž řadí mezi účinné léčivky, některé z nich však zároveň mohou působit toxicky.
Fotogalerie:
Napište komentář