Kopřivový sirup (recept) – na metabolismus a zlepšení trávicí soustavy

Kopřiva

Kopřiva je jednou z nejznámějších bylinek v České republice, má celou řadu pozitivních účinků na lidské tělo Například působí povzbudivě na metabolismus a má antirevmatické či antivirové účinky. Jedná se zároveň o oblíbenou bylinku očistné kůry. Kopřiva také snižuje hladinu cukrů v krvi, proti ji lze doporučit i diabetikům při lehčích formách cukrovky. Využití má i při dně a ateroskleróze, případně při různých zánětech a hojení ran.

Přinášíme vám skvělý recept na kopřivový sirup, pro tento recept budeme potřebovat:

  • 3 vrchovaté hrsti posekaných kopřiv,
  • 2 citrony na kolečka (bezk kůry a pecek)
  • 500ml vody

Fáze 1: opatrně zahříváme max. 60C necháme 10 minut.

Fáze 2: poté macerujeme 24 hodin. Scedíme přes plátýnko, přidáme 500g cukru (dala jsem o něco méně, třtinový i obyčejný) a zahřejeme.

Fáze 3: horký sirup plníme do čistých horkých sklenic a ihned zavíčkujeme.

Užití: Užíváme jednu až dvě polévkové lžíce denně při očistě organismu nebo na posílení imunity. Smícháním 1 litru vody, 5 lžic sirupu a šťávy z půlky citronu vznikne osvěžující domácí limonáda.

Sirup můžeme použít při stejných potížích jako kopřivový čaj, tedy na metabolismu, zlepšení trávicí soustavy, jater, žlučníku i slinivky, zvýšení tvorby červených krvinek, snižuje krevní tlak, má pozitivní vliv na funkce srdce i cév. Pravidelně popíjený kopřivový sirup nebo čaj urychluje růst vlasů i nehtů a zlepšuje jejich kvalitu.

Zdravý kopřivový sirup
Kopřivový sirup
Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*