Vanilkový cukr (recept) – ušetřete a vyrobte si ho jednoduše doma

Vanilka je v české kuchyni využívána poměrně hojně, a to např. v období Vánoc, někoho ale možná překvapí, že se jedná o koření exotické, pochází totiž z Mexika. Vanilka také velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Dokáže totiž např. pomoci při nervových poruchách, depresivních stavech či nespavosti, neboť zklidňuje psychiku. Navíc účinkuje také v případech nedobře fungujícího trávení. Vanilku můžete vyzkoušet i při příliš vysokých teplotách, neboť by měla snížit horečku (tělesnou teplotu nad 38 °C). Uváděny jsou rovněž pozitivní účinky na chudokrevnost.

Jak jsme již uvedli, vanilka je hodně užívána v českých domácnostech v období Vánoc, například při výrobě vanilkových rohlíčků a dalších typů cukroví. Co si takhle ale vanilkový cukr udělat doma? Poradíme vám jak! Tak pojďme na to!

Fáze 1:

Vanilkový lusk podélně rozřízněte, nakrájejte na větší kusy a v uzavíratelné sklenici smíchejte s libovolným cukrem (použili jsem třtinový).

Vanilkový cukr (recept) - ušetřete a vyrobte si ho jednoduše doma

 

Fáze 2:

Nechejte týden uležet, občas protřepejte a sami pak uvidíte, jak krásně je cukr provoněný vanilkou. Cukr můžete do sklenice stále přisypávat, až do doby, než zjistíte, že cukr již není dostatečně aromatický.

Vanilkový lusk stojí přibližně 90 Kč plus 1 kg třtinového cukru 60 až 120 Kč = výsledná cena domácího vanilkového třtinového cukru přibližně 150 – 210 Kč. Pokud budete chtít koupit vanilkový třtinový cukr v obchodě, pak 1 kg stojí okolo 1000 Kč i více, úspora je tedy evidentní.

Vanilkový cukr (recept) - ušetřete a vyrobte si ho jednoduše doma

Sdílet příspěvek:

Zelený čaj: svěží a zdravý zdroj energie

Čaje
15/10/2021 Petr Sivok 0
Zelený čaj dnes začíná být nejoblíbenějším nápojem mezi čaji. Prochází totiž minimálními (průmyslovými) úpravami a navíc je svěží a zdravý. Čaj je nápojem, který se vyrábí zpracováním listů čajovníku (Theaceae). Na druhou stranu bývají tímto [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*