Vánočka vám už o vánocích nepřijde jako nic výjimečného? Pak letos vyzkoušejte německou štólu. Tento moučník je totiž chuťově výtečný a Vánoce s ním budou zase o něco jiné.
Štóla má za sebou dlouhou historii
Zmínky o štóle jsou známy již z první poloviny 14. století. Od počátku se přitom zřejmě jednalo o vánoční pokrm. Ačkoli původní receptura nebyla nijak bohatá na ingredience, v průběhu staletí vznikaly stále nové varianty, které se lišily i podle místa, kde se vyráběly. V současné době je nejznámější drážďanská štóla, jejíž receptura je pevně daná od počátku 20. století. Pekaři v tomto saském městě a okolí sice vycházejí ze základního receptu, nicméně každý používá tradiční rodinnou recepturu. V roce 1991 ovšem vytvořili svaz, a to na podporu ochranné známky Dresdner Christstollen. Pravé výrobky jsou přitom označeny drážďanskou štolovou pečetí.
Pokračování článku o štole na Jímeto.cz…….
Napište komentář