Hrušky (hrušeň): ovoce, které kladně působí na hubnutí, trávení i vylučování

Latinský název: Pyrus communis

Hrušky jsou zdravým ovocem
Hrušky

Hrušky jsou zdravým ovocem, které nám navíc chutná. Jedná se o plody hrušně, které nám mohou pomoci s trávením, ale třeba také s přebytečnými kilogramy.

Výskyt: o hruškách nalezneme záznamy už v písemnostech antických Řeků a Římanů. Toto ovoce se využívalo i v jiných částech světa (Evropa, Asie, Amerika), nicméně až do poloviny 19. století nebylo příliš kvalitní a odolné, takže se často stávalo obětí chorob (především spály růžovitých). V tomto období byly vypěstovány vylepšené odrůdy, které jsou sice odolnější, na druhou stranu jsou k nemocem stále poměrně náchylné.

Popis a účinné látky: hrušeň obecná je strom z čeledi růžovitých, který může dorůstat až do výšky 20 metrů. Listy jsou vejčité a dlouze řapíkaté, na okraji jemně zubaté. Květy, které se objevují v dubnu a květnu, jsou bílé, prašníky nicméně mají sytě růžovou barvu. Plodem jsou hrušky, jež rostou v září a říjnu, přičemž jde stejně jako u jablek o malvice, tzn. plody dužnaté a nepukavé. Patří přitom mezi ovoce, které obsahuje poměrně malé množství vitamínu C (na rozdíl třeba právě od jablka). Lépe jsou na tom s vitamínem B, především se v nich ale vyskytují minerální látky. Zmínit musíme zejména vysoké množství draslíku, ale obsahují rovněž hořčík, železo, mangan či zinek. Navíc se v nich nachází i vláknina. Není tedy divu, že na lidský organismus mají kladný vliv.

Využití: hrušně se pěstují především kvůli plodům, vyžíváno je ovšem i dřevo, listy a květy.

Léčivé účinky hrušek. S čím nám mohou pomoci?

Hrušky obsahují často až 83 % vody. Jedná se tedy o přirozený zdroj hydratace organismu. Velmi vhodnou potravinou jsou proto v průběhu horkých letních měsíců. Jejich vliv na lidské zdraví je ovšem daleko širší. Kupříkladu nám mohou pomoci s činností trávicí soustavy. Příznivý vliv mají na střevní peristaltiku, stejně jako na záněty. Navíc se podílí na vylučování moči, neboť působí diureticky a dezinfikují močovou soustavu. Kromě toho pomáhají rozpouštět močové a žlučové kameny.

Hrušky také obsahují jen malé množství kalorií, takže jsou vhodnou potravinou při shazování přebytečných kilogramů. Optimální tělesná hmotnost je přitom jedním z předpokladů zdraví kardiovaskulárního systému. Ten ovšem hrušky podporují i díky dalším vlastnostem. Doporučovány jsou např. lidem při poruchách srdeční činnosti a krevního oběhu. A zmínit samozřejmě musíme i kladný vliv na krevní tlak. Zkrátka a dobře se ani zdaleka nejedná pouze o chutné ovoce.

Upozorňujeme: hrušky nedisponují úplně ideální stravitelností, takže nebývá doporučováno jich konzumovat příliš mnoho najednou. To platí především pro syrové ovoce.

Jak využít hrušky v kuchyni?

Hrušky obsahují nejvíce živin v syrovém stavu, takže jsou vhodné čerstvé, kdy je lze kupříkladu použít do ovocných salátů či ke kompotování. Vzhledem k výše zmíněné horší stravitelnosti však nemusí být úplně od věci ani tepelná úprava. Z tohoto ovoce si lze připravit marmeládu nebo džem, velmi lahodný je také hruškový koláč a uplatnění se nabízí i v dezertech. Hrušky lze ovšem také péct a dusit (např. s medem), případně si je připravit s kysaným zelím.

Využít je pak samozřejmě lze i jako základní ingredienci k výrobě nápojů, a to např. zdravého hruškového džusu, případně už méně zdravé hruškovice. A doplňme, že je možné využít i listy, které rovněž obsahují zajímavé účinné látky. Pokud je chcete vyzkoušet, můžete si kupříkladu připravit zdravý odvar z listů hrušně. 100 g mladých a čerstvě natrhaných listů přelijete zhruba 1 l horké vody a necháte louhovat cca 5 až 10 minut. Odvar působí kladně např. na močové cesty.

Pěstování hrušní. Náročně, nebo nikoli?

Hrušně patří v našich podmínkách k nejpěstovanějším ovocným stromům. Rostou ovšem téměř všude na světě. Jejich pěstování není příliš náročné (ač náročnější než u jabloní), takže ho zvládnou i začínající zahradníci. I když existuje více variant hrušek, těmto ovocným stromům obecně vyhovuje spíše sušší a mírně teplejší klima. Mají proto rádi slunná stanoviště, která byste měli vybrat tak, aby byla chráněna před větrem. Hrušním rovněž vyhovují propustné půdy (ideálně s dostatkem dusíku).

Sdílet příspěvek:

Mango lassí (recept) – pohladí vaši duši

Recepty
23/01/2017 Katerina 0
Přinášíme další recept na lahodné smoothie, tentokráte na oblíbený indicko – pákistánský nápoj Mango lassí. Hlavní surovinou je mango, které je bohatým zdrojem vitamínu A, C, E, beta karotenu, vlákniny a draslíku. Udává se, že je [...]

Hruškovo papayové tropické smoothie (recept)

Recepty
25/03/2017 Katerina 0
Hruška je velmi bohatá na vitamíny a minerály, zázvor zase dodá jeho typickou chuť a vůni, samozřejmě obsahuje také vysoký obsah vitamínů. Tropicka Papaya obsahuje vitaminy A, B i C a velké množství vápníku, velmi dobrá na trávení [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*