Cibule patří mezi oblíbenou zeleninu, která tvoří základ mnoha tradičních i moderních pokrmů. Navíc se jedná o velmi zdravou kuchyňskou ingredienci.
Jak víme ze starověkých textů, cibule byla člověkem využívána odedávna. Hojně se ovšem používá také v současné době, a to napříč takřka všemi kontinenty. Využívána je totiž často v evropské, americké i asijské kuchyni. Musíme však také doplnit, že existuje v mnoha druzích. Zřejmě nejpoužívanější je cibule kuchyňská (Allium cepa), ale uplatnění nachází také poddruh šalotka (Allium cepa var. aggregatum) či druh cibule zimní (Allium fistulosum).
Mohlo by vás zajímat: možná pro vás bude překvapením informace, že jednotlivé druhy cibule patří do rodu česnek. Do stejné skupiny je ostatně řazena i pažitka.
Jaké jsou léčivé účinky cibule?
Cibule obsahuje zdraví prospěšné látky jako vitamíny (B1 a B2), slizy a pektiny, ale také silice s obsahem síry, stejně jako křemík, draslík, alicin, flavonoidy či fytoncidy. Díky tomu může pomoci při potížích s dýchacími cestami (kašel, zahlenění, rýma a někdy se hovoří rovněž o astmatu), při nachlazení, chřipce či angíně. Dále pomáhá při nechutenství, neboť podporuje chuť k jídlu a celkově má kladný vliv na trávicí soustavu (zejména na žaludek a střeva, takže příznivě ovlivňuje i potíže se zažíváním).
Cibule navíc velmi pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Podílí se na krvetvorbě, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a hladinu cukrů v krvi a účinkuje při ateroskleróze (kornatění tepen). Dokonce bývá uváděna i jako účinná prevence proti ischemické choroby srdeční. Zmínit musíme také protizánětlivé účinky a podle některých informací má i účinky protirakovinné (především se mluví o prevenci rakoviny žaludku). Tato zelenina navíc může člověku pomoci i zevně, a to např. při ekzémech či hmyzím bodnutí).
Cibuli lze v kuchyni využít mnoha způsoby
Cibule se nejčastěji používá jako zelenina, a to především osmažená jako základ pro nejrůznější pokrmy (polévky, omáčky či guláše). Díky pálivé chuti je však její využití daleko širší a používá se i v čerstvém stavu. Kdo by ostatně neznal buřty s cibulí či cibuli jako dochucovadlo vařené čočky apod. Sušená mletá cibule je navíc poměrně často využívaným kořením. Kromě zralé varianty se používá také jarní cibulka. Sklízí se totiž ještě před dozráním a využívá se i s natí do obloh či salátů.
Pokud si v průběhu letních měsíců rádi připravujete pokrmy na grilu, máme pro vás recept na grilovanou cibuli. Ano, i tímto způsobem si lze oblíbenou zeleninu připravit. Libovolné množství cibulí oloupejte, nakrájejte na polovinu a osolte dle chuti. Dochutit samozřejmě můžete i pepřem či grilovacím kořením. Následně zabalte do alobalu s máslem či olejem a dejte zhruba na 25 minut na gril. Takto připravenou cibuli lze konzumovat samotnou, ale také ji využít jako přílohu k rozličným pokrmům.
Proč se při krájení cibule pláče?
Snad každý ví, že při krájení cibule (především mladších kusů) dochází k slzení. Za to může dráždivá látka zvaná thiopropanal S-oxid. Tato sloučenina dráždí oči. Zelenina se totiž tímto způsobem chrání před potenciálně nebezpečnými mikroby a živočichy, mezi které patří i člověk. Slzotvornosti cibule se ovšem můžete bránit. Zkuste ji např. před krájením vložit na chvíli do mrazáku, při zpracování dýchat spíše pusou a zároveň použijte co nejostřejší nůž, neboť tak se poškodí méně cibulových buněk.
Jak si cibuli vypěstovat?
Cibuli lze pěstovat buď ze semen, sazenic anebo ze sazečky (malé cibulky, které zasadíte do země). Nejvíce se přitom používá třetí způsob. Sazečky se vysazují v závěru března či v dubnu a ke sklizni obvykle dochází v období letních prázdnin. V každém případě cibuli vyhovují sušší místa v nižších nadmořských výškách a písčitější půdy s vysokým obsahem humusu. A doplňme, že ji nemusíte pěstovat pouze na zahradě, ale lze tak učinit rovněž v truhlíku na balkóně.
Napište komentář