Koření zatar je u nás poněkud neznámou kuchyňskou ingrediencí. Přesto je doporučováno pro svou chuť i pozitivní vliv na lidské zdraví.
Jaké ingredience zatar obsahuje?
Zatar (často také zaatar či za’atar) je směs koření, které bývá hojně využíváno ve východně Evropě (Turecko), v severní Africe, ale především v Přední Asii (např. Libanon či Sýrie). Existuje přitom v mnoha různých variantách. Jeho součástí je ve většině případů tymián obecný, saturejka, mleté sušené plody škumpy (sumak) či opražené sezamové semínko. Přidávány jsou ale rovněž další ingredience a samozřejmě se liší také jejich poměr v dané směsi. Pokud si tedy toto koření koupíte v některém z obchodů, mohou se jednotlivé varianty od sebe chuťově poněkud lišit.
Koření zatar a léčivé účinky
Vzhledem k tomu, že koření zatar obsahuje především tymián, jeho léčivé účinky se odvíjejí zejména od této rostliny. Ta velmi dobře působí např. na trávicí soustavu, a to včetně zažívacích potíží. Osvědčila se ovšem také při onemocnění horních cest dýchacích. Navíc má i vynikající účinky při zevním použití. Pozitivně působí třeba jako kloktadlo na dásně, ale také na pokožku. Máte-li tedy s danými částmi těla potíže, můžete vyzkoušet tento prostředek.
Doplňme, že koření zatar je především směsí nejrůznějších rostlin, což znamená, že jeho léčivé účinky jsou daleko širší. Pravdou ovšem je, že se odvíjí od konkrétního složení. Mezi další bylinky, které tato směs obsahuje, patří dobromysl syrská, mateřídouškovec vonný nebo terebint, resp. plody jeho místního druhu, jenž se oficiálně nazývá Pistacia palestina. Ty ovšem v ČR úplně snadno neseženete.
Doporučujeme: o léčivých účincích a další informace si můžete přečíst v našem článku o tymiánu.
Zatar jako koření v kuchyni
Zatar je součástí především orientální kuchyně, kde je využíván hlavně jako příloha snídaní. Dnes už ho můžete sehnat i v České republice, a to ve specializovaných obchodech včetně některých e-shopů. Existuje přitom ve více variantách, které se liší složením, takže nejste odkázání pouze na jedno provedení. V každém případě je jeho uplatnění v kuchyni poměrně dost pestré, takže můžete experimentovat.
Koření zatar je často používáno na hummus, tedy na studený arabský pokrm, jenž se i u nás v posledních letech těší stále větší oblibě. Smíchané s olivovým olejem ho lze konzumovat pouze s pita chlebem, případně ho použít jako ingredienci do zeleninových salátů. Dochutit s ním ale můžete i tvaroh, jogurt, pizzu, kuskus, karbanátky, luštěniny, pomazánky, polévky a mnohé další pokrmy.
Toto koření je možné využít i při grilování, neboť dodá připravovaným pokrmům úplně novou chuť. Pokud si z něj připravíte pastu, budete v něm moct marinovat maso a další ingredience. Při přípravě pokrmů na grilu je možné zatar použít i na dochucení zeleniny či sýrů. Při grilování můžete využít také bylinkové máslo, při jehož přípravě koření nejprve opražíte na pánvi bez oleje a následně jej smícháte s máslem. Je to tedy dosti jednoduché, přesto chuťově vynikající.
Upozorňujeme: jak je patrné z předešlých řádků, směs neobsahuje sůl, čímž rovněž prospívá našemu zdraví. Toto dochucovadlo nám ve větším množství rozhodně neprospívá.
Jak si zatar připravit?
Tuto směs si sice můžete pořídit, samozřejmě si ji ale lze připravit i doma. Jak už však bylo několikrát naznačeno, žádná pravá varianta neexistuje. Obecně lze tedy konstatovat, že smícháte výše uvedené ingredience (přidat můžete i oregano, mátu či semínka fenyklu), rozmixujete na prášek a následně už jen přidáte osmažená sezamová semínka. Množství jednotlivých přísad je pouze na vás a časem se určitě dostanete k ideálnímu poměru, jenž vám bude v každém ohledu vyhovovat.
Upozorňujeme: velké množství variant existuje především na Balkánském poloostrově, kde si je ženy v domácnostech připravují samy. Jednotlivé receptury jsou přitom často drženy v rámci rodiny jako tajemství a nikdo jiný je nezná. Jedná se tedy skutečně o velmi variabilní koření.
Napište komentář