Řeřicha setá je bylinka obsahující mnoho účinných látek, mezi které patří i antioxidanty. Proto působí kladně na naše zdraví. Navíc má zajímavou chuť.
Výskyt: řeřicha setá je rozšířená téměř po celé zeměkouli. Roste totiž v Evropě, Asii, Africe i na americkém dvojkontinentu. Původně ovšem pochází z Blízkého východu (Mezopotámie a Egypt), kde patřila a stále patří mezi oblíbenou listovou zeleninu.
Popis a účinné látky: jde o jednoletou bylinu z čeledi brukvovité. Výška se přitom často dosti liší, neboť může být hodně pod 30 cm, ale také kolem 60 cm. Lodyha se větví v horní části a listy jsou peřenodílné. Květy pak především bílé, ale mohou mít i načervenalou barvu. Řeřicha kvete zejména v létě a jejím plodem je šešulka. Mezi důležitými účinnými látkami musíme zmínit vitamíny (A, B, C a K), minerály jako hořčík, draslík, vápník, železo a fosfor, ale obsaženo v ní je také určité množství kyseliny listové a pantothenové.
Užitečné části: používány jsou především listy, neboť se vlastně jedná o listovou zeleninu.
Léčivé účinky řeřichy seté
Mnohé látky obsažené v řeřiše seté patří mezi účinné antioxidanty, díky čemuž tedy rostlina přispívá k boji s volnými radikály. Zároveň dokáže pomoci s posílením imunitu, takže se ji vyplatí konzumovat kupříkladu v období chřipkových a dalších epidemií, přičemž kladně působí i při nachlazení a kašli. Vzhledem k tomu, že také dokáže působit protizánětlivě, můžete ji zkusit konzumovat při zánětech ledvin nebo močového měchýře. Ledviny navíc čistí a působí močopudně.
Detoxikační účinky jsou ale daleko širší, protože pročisťuje i krev, játra, žlučník a v neposlední řadě rovněž trávicí soustavu. Podporuje také tvorbu trávících šťáv a na trávení působí celkově pozitivně. Řeřicha ovšem bývá doporučována i při potížích s dýchacími cestami, a to včetně astmatu, protože rozšiřuje průdušky. Mluví se rovněž o odstranění únavy a dohledat lze rovněž informace, že by ji měly konzumovat ženy po porodu, neboť např. zvyšuje tvorbu mateřského mléka.
Řeřicha setá v kuchyni
Chuť řeřichy bývá někdy přirovnána k ředkvičce, jindy spíše ke křenu. Každopádně je patrné, že chutná poněkud štiplavěji. Použít ji tedy můžete do různých zeleninových nebo sýrových salátů, případně do pomazánek, ale také do polévek či omáček. V každém případě platí, že byste měli konzumovat řeřichu co možná nejvíce čerstvou, aby neztratila své účinné látky. Častěji ji tedy přidávejte do studených pokrmů, což je jistě lepší než tepelná úprava, což nebývá pravidlem u všech rostlin, ale většinou to platí.
Díky chuti, která se podobá ředkvičce, si můžete její nakrájenými či nasekanými listy posypat chléb s máslem, případně s tvarohem. Někdy ji lze nalézt i v receptu na bramborový salát, takže ji lze vyzkoušet třeba i na Vánoce nebo při dalších speciálních příležitostech. Pokud jste ještě tuto bylinku neochutnali, můžete si kdykoli zkusit připravit jednoduchou řeřichovou pomazánku. Stačí smíchat smetanu, lučinu a nasekané listy rostlinky. Pak už jen přidáte najemno nastrouhaný celer a dochutíte solí a pepřem.
Pěstování řeřichy seté
Řeřicha patří mezi nenáročné rostliny. V podstatě stačí rovnoměrně nasypat semena na vlhkou vatu a tu následně udržovat ve vlhkém stavu. Doporučujeme tedy zalévat každý den. Pokud budete postupovat tímto způsobem, do tří dnů by semena měla vyklíčit. Maximálně do deseti dnů potom budete moci začít sklízet, což byste ovšem měli činit s co největší opatrností. Dodržíte-li to, řeřicha opět rychle doroste. Navíc ji lze jednoduše pěstovat doma i v průběhu zimních měsíců, takže ji můžete mít k dispozici čerstvou po celý rok.
Tip na závěr: příbuznou bylinkou je řeřicha peruánská, která ovšem pochází z peruánských And. Tato rostlina má místo kořene bulvu, jež se nazývá rovněž maca a v současné době je na Západě často řazena mezi tzv. superpotraviny, neboť nám může pomoci s mnoha různými neduhy. Dokonce bývá někdy označována za peruánský ženšen.
Napište komentář