Papája ještě nemá stálé místo v české kuchyni, což se ovšem začíná pomalu, ale jistě měnit. Nejenže je totiž zdravá, ale pokud je čerstvá a ideálně vychlazená, výtečně chutná.
Výskyt: jako původní domovina papáji obecné bývá označována Střední Amerika, resp. vlhká tropická pásma v této oblasti. Časem se však začala šířit do dalších tropických částí Země, na čemž měli podíl i evropští conquistadoři. V současné době je i proto známá prakticky po celém světě.
Popis a účinné látky: papája obecná je jediným druhem rodu papája, který je řazen do čeledi papájovitých. Jedná se o vytrvalou bylinu s dřevnatějící lodyhou, která dorůstá do výšky 10 metrů. Listy jsou velké a dlouze řapíkaté. Plodem je bobule, která může dosahovat hmotnosti i přes 2 kg. V jejím středu se nacházejí semínka. Plody, jež vzhledem připomínají křížence mezi hruškou a avokádem, přitom obsahují účinné látky jako vitamíny (zejména A a C), minerály (především draslík), kyselinu listovou, karotenoidy (lykopen) či papain, tedy enzym rozkládající bílkoviny.
Užitečné části: konzumovány jsou plody, a to často i včetně semínek.
Proč papáju konzumovat aneb zdravotní hlediska
První dobrou zprávou je, že papája (papaya), resp. její plod obsahuje minimum kalorií. Výše zmíněný enzym papain navíc díky svým vlastnostem působí kladně na trávicí soustavu, neboť rozkládá bílkoviny. Zároveň dokáže zmírnit různé problémy s trávením, včetně plynatosti či zácpy, a působí protizánětlivě. Zmínit musíme rovněž antioxidační účinky, protože papája neutralizuje nadbytek volných radikálů, čímž zpomaluje proces stárnutí. Podle některých studií tedy může bránit i rozvoji Alzheimerovy choroby.
Konzumace tohoto ovoce také posiluje imunitu organismu a zvyšuje vitalitu. Neméně důležité jsou pozitivní účinky na srdce a krevní oběh, protože mj. zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu. Plody papáji umí pomoci i s prevencí proti infarktu či mrtvici a uváděny jsou rovněž protirakovinné účinky. Papain má navíc kladný vliv na pokožku, kterou dokáže vyživovat. Z toho důvodu není překvapující, že bývá součástí některých kosmetických výrobků a pozitivně tedy působí i zevně.
Využití plodů papáji v kuchyni
Papája ještě nemá stálé místo v české kuchyni, což se ovšem začíná pomalu, ale jistě měnit. Nejenže je totiž zdravá, ale pokud je čerstvá a ideálně vychlazená, výtečně chutná. Plody lze konzumovat syrové, a to třeba nakrájené na plátky, případně lžičkou jako meloun. Papáju ovšem můžete použít i jako ingredienci k přípravě ovocných nápojů, salátů, džemů, dezertů nebo kompotů. Navíc je možné konzumovat i semínka, která jsou rovněž velice zdravá, mají ovšem poněkud pálivější chuť.
Pokud chcete s tímto zdravým ovocem zahájit den, můžete vyzkoušet jednoduchý recept na zdravou snídani s papájou. Müsli dle chuti smícháte se 2 lžícemi sušené papáji, manga a kokosových lupínků, 1 lžící rozinek a zalijete cca 500 ml kravského, ale ideálně rostlinného mléka (mandlového, lískooříškového nebo konopného). Necháte vychladit a následně nakrájíte na kostičky čerstvou papáju, mango (lze použít i kiwi), smícháte s připravenou směsí a můžete zalít 4 lžícemi medu.
Doporučujeme: vyzkoušet můžete rovněž náš recept na zdravé a čerstvé smoothie s papájou a hruškou, které je nejen výborné, ale zároveň obsahuje spoustu vitamínů.
Pěstování papáji obecné
Papája obecná se nevyskytuje pouze ve volné přírodě, ale bývá pěstována rovněž na plantážích. Roste přitom velmi rychle, plodit ovšem začíná až po několika letech. Ačkoli se přirozeně vyskytuje v tropických oblastech, vypěstovat si ji lze i u nás, a to jako pokojovou rostlinu. Vyhovuje jí teplo a vysoká vlhkost. Pořídit si také musíte vhodný substrát, který by měl být dobře propustný, odvodněný a bohatý na organické látky. Rostlinu byste neměli mít na plném slunci, což ovšem neplatí pro období zrání plodů, kdy jej naopak vyžaduje.
Tip na závěr: v současné době máte k dispozici mnoho druhů tropického ovoce, které je chutné a zároveň působí blahodárně na lidské zdraví. Patří sem např. liči čínské nebo longan (dračí oko).
Papája patří mezi nejoblíbenější exotické ovoce 🙂